Nyelvtanulási cél – hogyan legyen igazán motiváló?

Amikor elkezdesz egy nyelvet tanulni – vagy új helyen, másik tanárnál folytatod a tanulást -, az az első kérdések egyike, hogy mi a nyelvtanulási célod, vagyis miért is akarsz az adott idegennyelven megtanulni. Erre a kérdésre tipikus válaszok szoktak érkezni:

 • A munkámhoz van szükségem rá.
 • Nyaraláskor szeretném használni.
 • Nyelvvizsgázni akarok.
 • Hobbiból tanulom, társalgási szintre szeretnék eljutni.

Ezek nagyon jó célkitűzések, de mennyire motiválóak vajon? Honnan fogod tudni, amikor elérted például a társalgási szintet? A nyelvtanulási célod az, ami mindig a szemed előtt kell lebegjen, amiért átküzdöd magad a nyelvtanulás számodra kihívásos részein is, mert tudod, hogy mi vár rád a folyamat végén. Ha rálelsz a te valódi célodra, motivációdra, akkor sokkal könnyebben fogod venni a felmerülő akadályokat és a cél elérésekor olyan sikerélményed lesz, mely tovább fog hajtani a még magasabb célok elérése felé.

Milyen a motiváló nyelvtanulási cél?

Röviden: bármi, ami téged motivál. 🙂 Valójában gyakran nem is olyan egyszerű kérdés ez, és nem véletlen, hogy a hozzám forduló nyelvtanulókkal külön coaching ülésen csak a célokkal foglalkozunk. A következő kérdéssorral szeretnék Neked támpontot nyújtani ahhoz, hogy megfogalmazhasd a nyelvtanulási célodat.

De előbb néhány jótanács:

 • Adj időt magadnak. Ha a kérdések alapján úgy érzed, mégsem sikerült megtalálnod a valódi motivációd, aludj rá néhányat. Vagy fordulj hozzám, hogy átbeszéljük.
 • Légy rugalmas. Előfordulhat, hogy időnként át kell fogalmazd a céljaidat, de ez teljesen rendben van. Például: Azért kezdesz el angolul tanulni, hogy az amerikai sógoroddal tudj alapvető témákról beszélgetni. A munkahelyedre azonban érkezik egy új kolléga, akivel szintén csak angolul tudsz beszélni, ezért az általános témák helyett előtérbe kerül az üzleti nyelv.
 • Ha megvan a hosszútávú célod, bontsd le kisebb célokra, akár havi, heti lebontásban! Nehéz ugyanis egy távolinak tűnő célért küzdeni, amikor a sikerélmény is olyan távolinak tűnik. Ha viszont lebontod a célod kisebb célokra, az azok elérésekor tapasztalt siker olyan erősen fog motiválni, mint semmi más.
 • Írd le magadnak a válaszokat, majd fogalmzad meg 1 mondatban, mi a célod a nyelvtanulással! (Használd a “fogok” vagy “lesz” szavakat ahelyett, hogy “szeretnék” vagy “lenne”!) Ezt a mondatot tűzd ki olyan helyre, ahol minden nap látod, és akár ragassz mellé képeket is vagy rajzolj hozzá!
Írd is le a nyelvtanulási céljaid!

Kérdések, melyek megválaszolásával igazán motiváló nyelvtanulási célokat tűzhetsz ki!

 1. Mi az, amihez a jövőben szeretnéd használni az angol nyelvet? Írj listát!

Példa: szakmai cikkek olvasása, ügyintézés külföldön nyaraláskor, részvétel angol nyelvű továbbképzésen, beszélgetés külföldi családtaggal,…

 • Ha a listáról csak egyet választhatnál, mi lenne az? Mit érzel, amikor erre a célra gondolsz?

Például: ügyintézés külföldön nyaraláskor – amikor elképzelem, ahogy egyedül, angolul elintézek valamit, az nagyon felvillanyoz

 • Hol tartasz most a célod felé vezető úton?

Például: Vettem egy könyvet nyaraláshoz hasznos kifejezésekkel, már tudok étteremben rendelni és szállást foglalni.

 • Mi az, amit még meg kell tenned? Sorolj fel minden lehetőséget, ami csak eszedbe jut!

Például: átvenni a leckéket a könyvben, keresni valakit szóban gyakorolni

 • Mi a határideje a célod elérésének? Mikorra szeretnéd elérni a célod?

Például: 3 hónap múlva, augusztus 15-én indulunk nyaralni

 • Mennyi időt tudsz jelenleg a tanulásra fordítani? Elegendő lesz ez ahhoz, hogy adott határidőre elérd a célodat?

Például: heti egy óra nyelvtanárral, napi 15 perc vezetés közben, heti 1 óra hétvégente. Talán elég lesz,  3 hét után meglátom, hogy haladok.

 • Milyen alcélokat tudsz kitűzni, határidővel együtt?

Például: vasárnapig megtanulom és szóban begyakorlom az autóbérléssel kapcsolatos szituációkat, stb.

 • Honnan fogod tudni, hogy sikeresen teljesítetted a célodat?

Például: legalább 5 szituációban szótár/tolmács segítsége nélkül megértetem magam a nyaralás közben

 • Mivel fogod magad jutalmazni a célok eléréséért?

Például: minden ilyen nyaralási szituációt követően kicsit megünneplem magam és megjutalmazom magam egy fagyival J Ha mind az 5 szituációban helytállok, veszek magamnak egy angol nyelvű könyvet.

Hogyan segíthet Neked a nyelvi coaching a célod elérésében?

Egy nyelvi coaching folyamat során azokkal a témákkal foglalkozunk, melyekkel elakadásod van a nyelvtanulás során. De mindig beszélünk arról is, hogy mi valójában a célod a nyelvtanulással. Ha szeretnéd, akkor átbeszéljük nem csak a fenti kérdéseket, hanem a te helyzetedre szabottan még számos más kérdést is fel fogok tenni. Miután megfogalmaztad a célod, a rövidtávú célok alapján összeállítjuk a tanulási stratégiádat (például ilyen tervezőt is használhatsz ehhez). Ha szükséges, átbeszéljük az idő-kérdést (hogyan illeszd be a nyelvtanulást a mindennapjaidba) és megnézzük, mely tanulási módszerek számodra a leghatékonyabbak.

Tudj meg még többet: vedd fel velem a kapcsolatot és kérj időpontot egy ingyenes konzultációra!

Kedveld Facebook oldalamat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

4 thoughts on “Nyelvtanulási cél – hogyan legyen igazán motiváló?”

 1. Szia Zsuzsa!

  Cél: angol B1 nyelvvizsga

  Személyes cél:
  a. : Bakancslista
  b.: “pont a mondat végén”., mert már van alapfokúm, de ez kevés. Hogy mihez? Magamhoz képest 🙂

  Konkrétabban: irásbeli középfoku (ha a szóbeli is meg lesz, az már csak hab lenne a tortán)

  Miért CSAK irásbeli? Mert ebben a korban már nem a gyengeségeimet akarom javitani, hanem az erősségeimet kihasználni.

  Még konkrétabban: jövő nyáron akarom elérni az iTolc vizsgán

  Hogyan:
  A. :most nyelvtanárral élőben és online, csoportban
  B.: ha az előző nem hoz sikert és nem ad sikerélményt, akkor 5 hónapos bentlakásos, “gyilkos” tanfolyamon

  Minek?
  nem is tudom, talán “csak”, mert elérhető számomra. Nem, nem élek Angliában. Nem, nincsenek – még – angolul beszélő – rokonaim.

  1. Szia Magda!

   Nagyon jó cél a nyelvvizsga, érzed, hogy motivál? Hogy amikor elképzeled, hogy a kezedben van, hatalmas sikerérzés tölt el? Mert akkor jó a cél! És nagyszerű, hogy van határidő is, meg tervek a “hogyan”-ra, hajrá!!
   Örülnék neki, ha megírnád, hogy haladsz ezen az úton, a nyelvvizsgával, tanfolyammal kapcsolatos tapasztalataid.

   Zsuzsi

   1. Kedves Zsuzsi!
    Szerintem a vizsga a nyelvtanulás végén olyan, mint pont a mondat végén. Kell. Olyan helyen szocializálódtam, ahol mindig mérték a munkámat, így ettől a dologtól nem tudok és nem is akarok megszabadulni.
    Már van alapfokú vizsgám angol, kb. 1oo éve tettem le. Még azt is fel kéne frissítenem. A Duolingót használom és jövő héttől megyek egy csoportba is. Ha nem érek el eredményt, februárban belehúzok és nyárra meg lesz az a fránya vizsga.
    Igen, kimondottan siker orientált vagyok, ezért egy új és még újabb bizonyítvány, oklevél, diploma a kézben (és tudás a fejben) rendkívül motiváló.
    És mivel sikerorientált vagyok, ezért nem kezdek bele olyanba, ahol nincs esély a sikerre. Az én nagy bajom, hogy mindenki beszélni akar. Én nem. Én inkább írni akarok angolul, de azt nagyon jól. Nem a gyengeségeimet akarom javítani, hanem az erősségeimet megmutatni és fejleszteni. (Elég idős vagyok ahhoz, hogy már eldönthessem, mit is akarok és hogyan.)
    Nem tudok egyedül tanulni, nekem szükségem van a csoportra, akár online csoportra, de mindenképpen társakra az úton.

    Arra van szükségem, hogy a fejemben levő káoszt és katyvaszt újra rendszerbe tudjam tenni és azt, ami a fejemben van, tudjam továbbfejleszteni.

    Remélem, tudsz ebben segíteni?

    1. Kedves Magda!

     Látom, motivál a nyelvvizsga – egyébként megértem, engem is nagyon tud motiválni, és szeretem is a vizsgafeladatokat gyakorolni. Hajrá!! Egyébként az írás is aktív készség, persze más, mint a beszéd, de pont holnap fogok erről beszélni a kihívásban. #activateyourEnglish
     Ha neked elsősorban az írott nyelvre van szükséged, akkor egyértelmű, hogy azt kell előtérbe helyezned. A szókincs és a nyelvtan “beépülését” viszont nagyban segítheti az írás mellett a beszéd is.
     Úgy látom, nagyon jól ismered magad, mint nyelvtanulót. Ez pompás, és sok felesleges kanyartól kímélhet meg!
     Ha mégis elakadnál, fordulj hozzám bizalommal!
     Zsuzsi

Hozzászólok

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük