Nyelvtanulási cél – hogyan legyen igazán motiváló?

Amikor elkezdesz egy nyelvet tanulni – vagy új helyen, másik tanárnál folytatod a tanulást -, az az első kérdések egyike, hogy mi a nyelvtanulási célod, vagyis miért is akarsz az adott idegennyelven megtanulni. Erre a kérdésre tipikus válaszok szoktak érkezni:

 • A munkámhoz van szükségem rá.
 • Nyaraláskor szeretném használni.
 • Nyelvvizsgázni akarok.
 • Hobbiból tanulom, társalgási szintre szeretnék eljutni.

Ezek nagyon jó célkitűzések, de mennyire motiválóak vajon? Honnan fogod tudni, amikor elérted például a társalgási szintet? A nyelvtanulási célod az, ami mindig a szemed előtt kell lebegjen, amiért átküzdöd magad a nyelvtanulás számodra kihívásos részein is, mert tudod, hogy mi vár rád a folyamat végén. Ha rálelsz a te valódi célodra, motivációdra, akkor sokkal könnyebben fogod venni a felmerülő akadályokat és a cél elérésekor olyan sikerélményed lesz, mely tovább fog hajtani a még magasabb célok elérése felé.

Milyen a motiváló nyelvtanulási cél?

Röviden: bármi, ami téged motivál. 🙂 Valójában gyakran nem is olyan egyszerű kérdés ez, és nem véletlen, hogy a hozzám forduló nyelvtanulókkal külön coaching ülésen csak a célokkal foglalkozunk. A következő kérdéssorral szeretnék Neked támpontot nyújtani ahhoz, hogy megfogalmazhasd a nyelvtanulási célodat.

De előbb néhány jótanács:

 • Adj időt magadnak. Ha a kérdések alapján úgy érzed, mégsem sikerült megtalálnod a valódi motivációd, aludj rá néhányat. Vagy fordulj hozzám, hogy átbeszéljük.
 • Légy rugalmas. Előfordulhat, hogy időnként át kell fogalmazd a céljaidat, de ez teljesen rendben van. Például: Azért kezdesz el angolul tanulni, hogy az amerikai sógoroddal tudj alapvető témákról beszélgetni. A munkahelyedre azonban érkezik egy új kolléga, akivel szintén csak angolul tudsz beszélni, ezért az általános témák helyett előtérbe kerül az üzleti nyelv.
 • Ha megvan a hosszútávú célod, bontsd le kisebb célokra, akár havi, heti lebontásban! Nehéz ugyanis egy távolinak tűnő célért küzdeni, amikor a sikerélmény is olyan távolinak tűnik. Ha viszont lebontod a célod kisebb célokra, az azok elérésekor tapasztalt siker olyan erősen fog motiválni, mint semmi más.
 • Írd le magadnak a válaszokat, majd fogalmzad meg 1 mondatban, mi a célod a nyelvtanulással! (Használd a “fogok” vagy “lesz” szavakat ahelyett, hogy “szeretnék” vagy “lenne”!) Ezt a mondatot tűzd ki olyan helyre, ahol minden nap látod, és akár ragassz mellé képeket is vagy rajzolj hozzá!
Írd is le a nyelvtanulási céljaid!

Kérdések, melyek megválaszolásával igazán motiváló nyelvtanulási célokat tűzhetsz ki!

 1. Mi az, amihez a jövőben szeretnéd használni az angol nyelvet? Írj listát!

Példa: szakmai cikkek olvasása, ügyintézés külföldön nyaraláskor, részvétel angol nyelvű továbbképzésen, beszélgetés külföldi családtaggal,…

 • Ha a listáról csak egyet választhatnál, mi lenne az? Mit érzel, amikor erre a célra gondolsz?

Például: ügyintézés külföldön nyaraláskor – amikor elképzelem, ahogy egyedül, angolul elintézek valamit, az nagyon felvillanyoz

 • Hol tartasz most a célod felé vezető úton?

Például: Vettem egy könyvet nyaraláshoz hasznos kifejezésekkel, már tudok étteremben rendelni és szállást foglalni.

 • Mi az, amit még meg kell tenned? Sorolj fel minden lehetőséget, ami csak eszedbe jut!

Például: átvenni a leckéket a könyvben, keresni valakit szóban gyakorolni

 • Mi a határideje a célod elérésének? Mikorra szeretnéd elérni a célod?

Például: 3 hónap múlva, augusztus 15-én indulunk nyaralni

 • Mennyi időt tudsz jelenleg a tanulásra fordítani? Elegendő lesz ez ahhoz, hogy adott határidőre elérd a célodat?

Például: heti egy óra nyelvtanárral, napi 15 perc vezetés közben, heti 1 óra hétvégente. Talán elég lesz,  3 hét után meglátom, hogy haladok.

 • Milyen alcélokat tudsz kitűzni, határidővel együtt?

Például: vasárnapig megtanulom és szóban begyakorlom az autóbérléssel kapcsolatos szituációkat, stb.

 • Honnan fogod tudni, hogy sikeresen teljesítetted a célodat?

Például: legalább 5 szituációban szótár/tolmács segítsége nélkül megértetem magam a nyaralás közben

 • Mivel fogod magad jutalmazni a célok eléréséért?

Például: minden ilyen nyaralási szituációt követően kicsit megünneplem magam és megjutalmazom magam egy fagyival J Ha mind az 5 szituációban helytállok, veszek magamnak egy angol nyelvű könyvet.

Hogyan segíthet Neked a nyelvi coaching a célod elérésében?

Egy nyelvi coaching folyamat során azokkal a témákkal foglalkozunk, melyekkel elakadásod van a nyelvtanulás során. De mindig beszélünk arról is, hogy mi valójában a célod a nyelvtanulással. Ha szeretnéd, akkor átbeszéljük nem csak a fenti kérdéseket, hanem a te helyzetedre szabottan még számos más kérdést is fel fogok tenni. Miután megfogalmaztad a célod, a rövidtávú célok alapján összeállítjuk a tanulási stratégiádat (például ilyen tervezőt is használhatsz ehhez). Ha szükséges, átbeszéljük az idő-kérdést (hogyan illeszd be a nyelvtanulást a mindennapjaidba) és megnézzük, mely tanulási módszerek számodra a leghatékonyabbak.

Tudj meg még többet: vedd fel velem a kapcsolatot és kérj időpontot egy ingyenes konzultációra!

Kedveld Facebook oldalamat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

4 thoughts on “Nyelvtanulási cél – hogyan legyen igazán motiváló?”

 1. Szia Zsuzsa!

  Cél: angol B1 nyelvvizsga

  Személyes cél:
  a. : Bakancslista
  b.: “pont a mondat végén”., mert már van alapfokúm, de ez kevés. Hogy mihez? Magamhoz képest 🙂

  Konkrétabban: irásbeli középfoku (ha a szóbeli is meg lesz, az már csak hab lenne a tortán)

  Miért CSAK irásbeli? Mert ebben a korban már nem a gyengeségeimet akarom javitani, hanem az erősségeimet kihasználni.

  Még konkrétabban: jövő nyáron akarom elérni az iTolc vizsgán

  Hogyan:
  A. :most nyelvtanárral élőben és online, csoportban
  B.: ha az előző nem hoz sikert és nem ad sikerélményt, akkor 5 hónapos bentlakásos, “gyilkos” tanfolyamon

  Minek?
  nem is tudom, talán “csak”, mert elérhető számomra. Nem, nem élek Angliában. Nem, nincsenek – még – angolul beszélő – rokonaim.

  1. Szia Magda!

   Nagyon jó cél a nyelvvizsga, érzed, hogy motivál? Hogy amikor elképzeled, hogy a kezedben van, hatalmas sikerérzés tölt el? Mert akkor jó a cél! És nagyszerű, hogy van határidő is, meg tervek a “hogyan”-ra, hajrá!!
   Örülnék neki, ha megírnád, hogy haladsz ezen az úton, a nyelvvizsgával, tanfolyammal kapcsolatos tapasztalataid.

   Zsuzsi

   1. Kedves Zsuzsi!
    Szerintem a vizsga a nyelvtanulás végén olyan, mint pont a mondat végén. Kell. Olyan helyen szocializálódtam, ahol mindig mérték a munkámat, így ettől a dologtól nem tudok és nem is akarok megszabadulni.
    Már van alapfokú vizsgám angol, kb. 1oo éve tettem le. Még azt is fel kéne frissítenem. A Duolingót használom és jövő héttől megyek egy csoportba is. Ha nem érek el eredményt, februárban belehúzok és nyárra meg lesz az a fránya vizsga.
    Igen, kimondottan siker orientált vagyok, ezért egy új és még újabb bizonyítvány, oklevél, diploma a kézben (és tudás a fejben) rendkívül motiváló.
    És mivel sikerorientált vagyok, ezért nem kezdek bele olyanba, ahol nincs esély a sikerre. Az én nagy bajom, hogy mindenki beszélni akar. Én nem. Én inkább írni akarok angolul, de azt nagyon jól. Nem a gyengeségeimet akarom javítani, hanem az erősségeimet megmutatni és fejleszteni. (Elég idős vagyok ahhoz, hogy már eldönthessem, mit is akarok és hogyan.)
    Nem tudok egyedül tanulni, nekem szükségem van a csoportra, akár online csoportra, de mindenképpen társakra az úton.

    Arra van szükségem, hogy a fejemben levő káoszt és katyvaszt újra rendszerbe tudjam tenni és azt, ami a fejemben van, tudjam továbbfejleszteni.

    Remélem, tudsz ebben segíteni?

    1. Kedves Magda!

     Látom, motivál a nyelvvizsga – egyébként megértem, engem is nagyon tud motiválni, és szeretem is a vizsgafeladatokat gyakorolni. Hajrá!! Egyébként az írás is aktív készség, persze más, mint a beszéd, de pont holnap fogok erről beszélni a kihívásban. #activateyourEnglish
     Ha neked elsősorban az írott nyelvre van szükséged, akkor egyértelmű, hogy azt kell előtérbe helyezned. A szókincs és a nyelvtan “beépülését” viszont nagyban segítheti az írás mellett a beszéd is.
     Úgy látom, nagyon jól ismered magad, mint nyelvtanulót. Ez pompás, és sok felesleges kanyartól kímélhet meg!
     Ha mégis elakadnál, fordulj hozzám bizalommal!
     Zsuzsi

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük