Miért jó hangosan olvasni nyelvtanulás közben? – És mire ne használd ezt a módszert?

Jó-e egyáltalán, ha nyelvtanulás közben hangosan olvasunk fel szövegeket? A vélemények erről megoszlanak, ezért csak azt tudom javasolni, amit mindig: próbáld ki, és döntsd el te, hogy számodra ez egy hatékony módszer-e!

Bartha Becskei Zsuzsanna rólam
Próbáld ki Te is a hangos olvasást!

Február 02.-án van a hangosan olvasás, a felolvasás világnapja. Ebből az alkalomból összeszedtem Neked, miért is jó mégis, ha a hangos olvasást gyakran alkalmazod a nyelvtanulás során. (És aztán azt is elmondom, mire NEM jó ez a módszer.)

  1. Fejlődik a kiejtésed. (Különösen, ha a szöveget előtte meg is tudod hallgatni, vagy egy tanár javítja az esetleges hibákat.)
  2. Javul a hanglejtésed. (Ehhez legjobb, ha párbeszédeket választasz, és szintén legyen meg hanganyag formájában, hogy le tudd utánozni a hanglejtést.)
  3. Természetesebbé válik a tanult nyelven történő megszólalás. (Különösen, ha hosszabb ideig, 15-20 percig is olvasol egy számodra könnyen érthető szöveget. Olvass egyre gyorsabban és gyorsabban. Így a száj izomzatát is tudod edzeni és hozzászoktatni egy másik nyelv hangjaihoz, hangzásához.)
  4. Könnyebben rögzülnek nyelvtani szerkezetek. (Ehhez is a minél hosszabb szöveg olvasásával járulhatsz hozzá leginkább. Nem is kell külön a nyelvtanra koncentrálnod, a sok gyakorlással elérheted, hogy rögzülnek bizonyos szófordulatok, szerkezetek, és egyszerűen érezni fogod, mi a helyes.)
  5. Hallod magad a tanult nyelven beszélni. (Így amikor valakivel idegennyelven beszélgetsz, nem azzal leszel elfoglalva, hogy hogyan hangzik, amit mondasz, hanem azzal, hogy megértesd magad. Egyszóval magabiztosabb leszel beszéd közben is.)

Mikor ne olvass hangosan?

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy amikor hangosan olvasol, elsősorban arra figyelsz, hogyan olvass, hogyan ejtsd a szavakat, és csak másodlagosan arra, hogy mi is az, amiről olvasol. Ezért ha szövegértési feladatot szeretnél megoldani, vagy az az elsődleges célod, hogy értelmezd a szöveget, akkor mindenképpen magadban, a jelentésre fókuszálva olvass.

Összefoglalva

A sok olvasás tehát nagy mértékben hozzásegíthet a folyékony és helyes beszédhez, de természetesen nem helyettesítheti az aktív nyelvgyakorlást – vagyis a tanult kifejezéseket, szerkezeteket ugyanúgy gyakorolni kell szóban és írásban is.

További hasznos nyelvtanulási tippekért csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük