5 tipp a sikeres nyelvvizsgához

Nyelvvizsgára készülsz? Kezdd a felkészülést azzal, hogy elolvasod ezeket a jól bevált tippeket!

Az én utam a sikeres felsőfokú nyelvvizsgáig

Amikor a férjemmel eldöntöttük, hogy kalandvágyból kiköltözünk Bécsbe, első dolgunk az volt, hogy elkezdtünk németül tanulni. De még az A2 szintnél sem jártam, amikor jött egy lehetőség, és hopp, már kint is találtam magam az osztrák fővárosban német nyelvtudás (és munka) nélkül. Hamar kiderült, hogy hiába vagyok angoltanár, német nyelvvizsga és nyelvtudás nélkül igen kevés munkára számíthatok, így beiratkoztam egy intenzív tanfolyamra. Kisebb megszakításokkal egy évig tanultam ott. Egy év után otthagytam a nyelviskolát, hogy felkészülhessek a felsőfokú nyelvvizsgára. Ellentmondásosnak hangzik? Talán. De így a saját módszeremmel és ütememben készülhettem fel a nyelvvizsgára, amit másfél évvel a kiköltözésünk után sikeresen le is tettem. Elárulom, hogyan sikerült. És akár középfokú, akár felsőfokú nyelvvizsgára készülsz, kezdd ezekkel a lépésekkel a felkészülést!

1. Motiváció – miért szeretnéd letenni a nyelvvizsgát?

Persze, kell a papír a tanulmányaidhoz, a munkádhoz, vagy csak úgy. Elég jó motiváció vajon ez a cél? Szerintem nem. Fogod így élvezni is a tanulást, ha az lebeg a szemed előtt, hogy a középfokú hozzásegít mondjuk a diplomádhoz? Nem feltétlenül, ugye? Akkor keresd meg azt a célt, ami miatt tényleg örömmel és élvezettel fogod tanulni a német nyelvet! Mert ha ez a cél lebeg majd a szemed előtt, akkor ez át fog lendíteni a mélypontokon is és nem kötelesség, hanem élmény lesz a német nyelvtanulás!

Számomra az elsődleges cél nem az volt, hogy könnyebben találhassak munkát a nyelvvizsgával a kezemben. Hanem az, hogy tudjak a helyiekkel mélyebb témákról is beszélgetni, hogy a röplabdacsapattal, ahol akkor játszottam, feszengés nélkül be tudjak ülni valahova edzés után, vagy, hogy a szomszédban lakó fiatal párral értelmes beszélgetést tudjak folytatni, amikor áthívnak magukhoz grillezni.

2. Válaszd ki a céljaidnak megfelelő nyelvvizsgát és gyűjts be róla minden információt!

Rengeteg féle nyelvvizsga közül választhatsz, kérdés, hogy mire is van pontosan szükséged, mikor, és melyik vizsga fekszik neked a legjobban? Ezeknek te is utánajárhatsz, de egy nyelvtanár is a segítségedre lehet. Amikor megvan, hogy melyik vizsgát teszed le, olvasd el a honlapjukon található információkat, tippeket, és alkalmazd is őket! Alaposan vizsgáld át, hogy milyen feladatok vannak, melyikre mennyi idő áll a rendelkezésedre, és, hogy mi alapján kalkulálják ki a pontszámokat és mi számít sikeres nyelvvizsgának. Tűzz ki egy határidőt és jelentkezz a vizsgára!

Én anno az ÖSD mellett döntöttem, mivel Bécsben szerettem volna a bizonyítványt használni. Minden hónapban volt nyelvvizsga, és amikor elkezdtem a felkészülést, már jelentkeztem is egyből egy 3 hónappal későbbi időpontra. A honlapjukon rengeteg ötletet kaptam ahhoz, hogy miből és hogyan érdemes felkészülni, be is szereztem két könyvet hozzá.

3. Tervezd meg, hogyan és miből fogsz felkészülni a nyelvvizsgára!

Mikor és mennyi időt tudsz szánni a felkészülésre? Milyen szinten vagy most, mennyire reális, hogy a kitűzött dátumra fel tudsz majd készülni? Ki lesz a segítségedre a felkészülésben? Milyen tananyagokat fogsz használni?

Én azt a célt tűztem ki, hogy minden nap foglalkozom a némettel. Elsősorban szókincsfejlesztésre volt szükségem, valamint az aktív nyelv gyakorlására, tehát az írásra és a beszédre. Vettem két könyvet, az egyikben – online kiegészítve – mintafeladatsorokat oldottam meg, a másikból különböző témakörök szerint tanultam az új kifejezéseket és gyakoroltam a szóbelire a képleírásokat, szituációs feladatokat. Nem mentem tanárhoz, hanem kerestem egy tandempartnert, akivel szóbelire készültem és kijavította az írásaimat. Számomra ez volt a legjobb módszer, találd meg te is a tiédet!

4. Tanulj meg nyelvvizsgázni!

Hallottam már olyanokról, akik a tanult nyelv országában éltek sokáig, jól is beszélték a nyelvet, aztán hazajöttek, és mégis megbuktak a nyelvvizsgán. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy nem ismerték a vizsgát, fogalmuk sem volt, milyen típusú feladatokat kell majd megoldaniuk, mennyi idő áll majd a rendelkezésükre, mik az elvárások a szóbeli nyelvvizsgán. Ezért készülj fel jól! Csinálj rengeteg típusfeladatot, időre, ha valamelyik nehezebben megy, akkor abból még többet! Kísérletezz, melyik feladatnál milyen technika válik be neked! Csinálj meg teljes feladatsorokat időre, szimulálva a vizsgát, így kitapasztalod, milyen sorrendben érdemes nekilátnod a feladatoknak, és mit tudsz tenni, ha lankad a figyelmed az idő múlásával.

5. Készülj fel velem a nyelvvizsgára!

A leghatékonyabban akkor tudsz felkészülni a nyelvvizsgára, ha a vizsga előtt igazán intenzíven csak a tanult nyelvre koncentrálsz. Olvass, hallgass, beszélgess az adott nyelven! Ha angol nyelvvizsga a célod, tanárként és coachként is rengeteget tudok neked segíteni a felkészülésben. Ha német nyelvvizsgára készülsz, nyelvi coachként tudlak támogatni abban, hogy motivált maradj, megtervezd a felkészülésed és betartsd a határidőket. 

Írj nekem, és egy ingyenes konzultáción megbeszéljük, mivel tudlak hozzásegíteni a célod eléréséhez!

Szívből kívánom, hogy a sikeres nyelvvizsgán keresztül elérd az áhított célodat, és közben élvezd a hozzá vezető utat, a nyelvtanulást is!

Zsuzsi

Kedveld Facebook oldalamat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük